Net zoals burgemeester Sweens…

Foto 14 mei 2016
Oude en nieuwe school voor even samen

Een nieuwe pleinwand betekent automatisch dat de oude geruimd moet worden… 

Onderstaand de bijdrage van mij, namens Gemeentebelang, in de raadsvergadering van 29 maart 2016.

“Een bijzonder raadsvoorstel voor de plaats Rijen. Na goedkeuring van dit raadsvoorstel verdwijnt er immers een beeldbepalend gebouw dat sinds 1951 dienst heeft gedaan als school aan het Burgemeester Sweensplein. Een gebouw dat, volgens het boek van de heemkundekring, op 23 september 1951 werd ingezegend na de hoogmis door de pastoor in het bijzijn van Burgemeester van Mierlo. De kosten van het gebouw destijds waren 143.092,56 cent…

Vele Rijenaren hebben op de Pius-x-school herinneringen opgebouwd. In veel gezinnen in Rijen zal het hetzelfde zijn gegaan als bij mij thuis. Mijn vader zat op school bij hoofdonderwijzer Van Rie, ik zelf bij Meneer Van Dorst en mijn kinderen weer bij Meester Johan. Drie generaties op dezelfde school en in hetzelfde schoolgebouw. Het zal bij veel Rijenaren niet anders zijn geweest.

Al pratend met verschillende inwoners van Rijen, waaronder oud-leerlingen en docenten, vinden ze het stuk voor stuk jammer dat het schoolgebouw gaat verdwijnen. Het schoolgebouw hoort immers, net zoals burgemeester Sweens, bij het plein. Al doorvragend geven deze mensen ook aan dat ze niet zo goed weten wat er nog met het gebouw moet gebeuren. Het verkeerd in oude staat, het is niet meer van deze tijd en wat ga je er dan nog van maken? 1 van de inwoners gaf dan ook aan, toen we het hadden over de sloop, al schouderophalend, “Het is de moderne tijd”.

Dat het schoolgebouw gaat plaatsmaken voor een nieuwe sportzaal met pleinwand is de afronding van een mooi project. Bij een mooie, moderne, school en zoals we al in de commissie hebben gezegd, complimenten hiervoor aan het team van school De Brakken volgt een nieuwe sportzaal en een mooie pleinwand dat in overleg met de buurtbewoners is gegaan. Gemeentebelang heeft dan ook geen verdere vragen aan het college over dit raadsvoorstel.

Voorzitter, ik ga afronden. Met uw hamerslag die zo gaat volgen, luidt u symbolisch de sloop in van een beeldbepalend gebouw. Laten we als gemeente trots zijn op de nieuwbouw en waar mogelijk er voor zorgen dat beeldbepalende gebouwen in onze gemeente wel blijven bestaan.”